مقایسه زبان برنامه نویسی PHP و ASP.Net

asp

برنامه نویسی وب  بعد ازا ارائه مفهوم اینترنت و سایت و فراهم شدن امکانات مورد نیاز برای استفاده از اینترنت و راه اندازی سایت، زبان های برنامه نویسی مختلفی به منظور برنامه نویسی وب منتشر شدند که به کاربر این امکان را میدادند تا صفحات وب را برنامه نویسی کرده و وب سایت  خود را راه اندازی کنند. در ابتدا زبان های برنامه نویسی ارائه شده، به کاربر امکان راه اندازی وب سایت  های ایستا را میدادند که وب سایت  ایستا به وب سایت  گفته می شود که به منظور اضافه کردن محتوای جدید به سایت، شما می بایست کدنویسی را مجددا انجام دهید و بعد از کدنویسی و آماده سازی محتوای جدید، سایر صفحات را نیز ویرایش کنید تا صفحه و محتوای جدید نیز از طریق این صفحات در دسترس باشد.

طی پیشرفت های حاصل شده، زبان های برنامه نویسی به منظور راه اندازی وب سایت  های پویا نیز ارائه شدند. وب سایت  پویا، به وب سایت ی تلقی می شود که کدنویسی هسته به صورتی انجام شده است که در صورت انتشار محتوای جدید، تمامی کارهایی که در وب سایت  های ایستا می بایست کدنویسی شوند، توسط خود سایت انجام میشد.

از جمله زبان های مطرح در زمینه طراحی وب سایت  های پویا، زبان PHP و زبان ASP.Net می باشد.

PHP، ابزاری متن باز و رایگان

PHP یک زبان برنامه نویسی وب است که به صورت متن باز و در سال 1944 توسط رسموس لردوف ارائه شد. هدف از ارائه این زبان برنامه نویسی توسط رسموس لردوف، مدیریت وب سایت  شخصی او و همینطور نمایش رزومه و بررسی آماربازدید سایت بود. نسخه ابتدایی، کار های ساده را می توانست انجام دهد اما به مرور زمان توسعه های انجام شده بر روی این زبان باعث شد تا امکاناتی نظیر ارتباط با پایگاه داده و همینطور مدیریت فرم ها نیز به این زبان اضافه شود. در ابتدا PHP به معنای Personal Home Page بود که بعدها به PHP: Hypertext Preprocessor تغییر کرد.

زبان PHP یک زبان متن باز و رایگان است که تحت مجوز عمومی گنو ارائه شده است. متن باز بودن این زبان برنامه نویسی، باعث می شود که استفاده از آن رایگان باشد و همینطور راه اندازی سایت به زبان PHP، هزینه به مراتب کمتری نسبت به سایر زبان ها دارد. از آن جایی که سرور های پشتیبانی این زبان برنامه نویسی بر روی سیستم عامل لینوکس قابل راه اندازی هستند، هزینه هاستینگ این سرور ها نیز به مراتب ارزان تر است چرا که لینوکس، سیستم عاملی متن باز و رایگان می باشد.

مزایای PHP در زمینه برنامه نویسی وب و طراحی سایت:

  1. یادگیری آسان
  2. شباهت بالای دستورات به زبان C
  3. متن باز بودن و رایگان بودن
  4. مختص طراحی صفحات وب است
  5. سرعت اجرای بالا نسبت به سایر زبان های برنامه نویسی تحت وب
  6. امکان اجرا و استفاده بر روی چند سیستم عامل و پلتفرم مختلف
  7. امکان استفاده از پایگاه داده MySQL که اینکار باعث افزایش امنیت اطلاعات می شود.

ASP.Net، زبان برنامه نویسی تحت وب شرکت ماکروسافت

ASP.Net از جمله زبان های برنامه نویسی تحت وب می باشد که توسط شرکت ماکروسافت ارائه شده است و به شما این امکان را می دهد تا برنامه ها تحت وب را به سادگی پیاده سازی کنید. ASP.Net توسعه یافته زبان برنامه نویسی ASP کلاسیک می باشد که بر بستر چارچوب نرم افزار .Net توسعه یافته است و از کتابخانه ها و توابع آماده موجود در .Net Frameworkاستفاده می کند.

به منظور طراحی سایت و نرم افزار تحت وب به زبان ASP.Net، شما کافیست تا به یکی از زبان های برنامه نویسی ویژوال بیسیک دات نت و یا سی شارپ دات نت آشنایی داشته باشید. در واقع ASP.Net بخش عمده دستورات خود را از این زبان ها استفاده می کند و بخش کوچکی از دستورات، شامل دستورات اصلی ASP.Net می باشد. به طور مثال شما می خواهید اطلاعات یک فرم را داخل پایگاه داده ثبت نمایید. قطعه کد نوشته شده، دقیقا همان کدی است که در زبان های سی شارپ یا ویژوال بیسیک دات نت پیاده سازی می کنید. فقط چنتد دستور جدید و تغییری در ساختار صفحه ایجاد شده است.

مزایای ASP.Net در زمینه برنامه نویسی وب و طراحی سایت:

  1. پاسخگویی بهتر به درخواست های کاربر
  2. امکان عیب یابی و رفع خطا
  3. کامپایل شدن صفحات
  4. استفاده از چند زبان برای برنامه نویسی و عدم محدودیت کاربر به استفاده از یک زبان خاص
  5. توسعه تحت .Net Framework
  6. به دلیل کامپایل شدن صفحات، سرعت اجرای بیشتری دارد.

 

مقایسه PHP و ASP.Net، کدام یک بهتر است؟

در ادامه به بررسی هر دو زبان در چند محور مشخص و مهم خواهیم پرداخت و بعد از اتمام بررسی ها، یک جمع بندی کلی بر روی مباحث دیگر خواهیم داشت:

پارامتر اول: هزینه

پارامتر هزینه، همواره یکی از پارامتر های مهم در ارزیابی ها و بررسی های بوده است. اگر پشتوانه مالی شما محدود باشد و تجهیزات مورد نیاز، ارزانتر باشند، هم مدت بیشتری می توانید خدمات را ارائه کنید و هم از تجهیزات بهتری استفاده کنید.

زبان PHP به عنوان یک زبان برنامه نویسی متن باز که تحت مجوز عمومی گنو ارائه شده است، به صورت رایگان در اختیار عموم قرار گرفته است و همه می توانند از آن استفاده کنند. همچنین از آنجایی که سایت ها، بر روی سرور هایی پشتیبانی و راه اندازی می شوند، سایت های طراحی شده با PHP بر روی سرور هایی که از سیستم عامل های لینوکس استفاده می کنند، قابل راه اندازی هستند. سیستم عامل لینوکس، سیستم عاملی متن باز و رایگان می باشد و طبعا سرور هایی که از این سیست عامل استفاده می کنند، هزینه کمتری خواهند داشت. از طرفی، ابزار های مورد نیاز برای برنامه نویسی PHP، رایگان هستند.

زبان ASP.Net به عنوان یکی از زبان های برنامه نویسی شرکت ماکروسافت، به سیستم عامل ویندوز محدود است و به منظور راه اندازی سایت با استفاده از ASP.Net، شما نیاز به یک سرور با سیستم عامل ویندوز دارید که هزینه سیستم عامل دستگاه خودتان به همراه هزینه سیستم عامل ویندوزی سرورتان را حساب کنید. چرا که سرور هایی که با استفاده از سیستم عامل ویندوز راه اندازی می شوند، هزینه بالاتری دارند. در کنار هزینه های سیستم عامل و سرور، ابزار مورد نیاز برای پیاده سازی سایت با استفاده از ASP.Net نیز، رایگان نیستند و به ازای استفاده، می بایست هزینه ای پرداخت کنید.

بیشتر بخوانید  در آینده زبان های برنامه نویسی به چه شکل خواهند بود؟

پس در قسمت هزینه ها، زبان PHP مورد تایید است و امتیاز مثبت این بخش را دریافت می کند.

پارامتر دوم: مقیاس پذیری

هر دو زبان های PHP و ASP.NET، در پروژه های با مقیاس بالا قابل استفاده هستند. در حال حاظر، شبکه اجتماعی فیس بوک که دومین وب سایت  پربازدید جهان است، با استفاده از PHP پیاده سازی و راه اندازی شده است. در کنار فیس بوک، شبکه اجتماعی Myspace که یکی دیگر از وب سایت  های مطرح جهان و از جمله وب سایت  های پربازدید جهانی می باشد، با استفاده از ASP.Net راه اندازی شده است.

پس از هر دو زبان های PHP و ASP.Net می توان در پروژه های برنامه نویسی با مقیاس بالا استفاده کرد و وب سایت  های کاربردی با امکانات بالا را پیاده سازی کرد.

در این قسمت، هر دو زبان ها، مساوی شدند.

پارامتر سوم: عملکرد و کارایی

عملکرد و کارایی یک سایت از دیگر پارامتر هایی است که همواره مورد بررسی قرارگرفته است. در برنامه های تحت وب و وب سایت  ها، کارایی و عملکرد وب سایت  بر روی سرور می باشد. این عملکرد میان اسکریپت، پایگاه داده و سرور بررسی می شود.

اکثر وب سایت  هایی که با استفاده از PHP پیاده سازی شده اند از LAMP استفاده می کنند. LAMP که سرواژه Linux-Apache-MySQL-PHP می باشد محیط اجرای وب سایت  های طراحی شده با PHP هست. شما بر روی سیستم عامل Linux، وب سرویس Apache را نصب کرده و PHP که مفسر زبان PHP است و MySQL که هسته پایگاه داده است را نصب کرده و وب سایت  خود را راه اندازی و اجرا می کنید. LAMP به دلیل عملکرد مناسب و کارایی بالا، محبوبترین محیط توسعه وب می باشد و به منظور عملکرد مناسب، بهینه شده است.

پایگاه داده ای که در وب سایت  های طراحی شده با ASP.Net مورد استفاده قرار میگیرد، پایگاه داده Microsoft SQL Server  است. البته در سایت های ASP.Net از پایگاه داده MySQL نیز می توان استفاده کرد.از نظر عملکرد و کارایی، عملکرد PHP به همراه پایگاه داده MySQL به مراتب بالاتر از ASP.Net با پایگاه داده SQL Server می باشد. آن هم به دلیل بستر و کتابخانه های مورد نیاز SQL Server است که این اختلاف را ایجاد کرده است.

فاکتور دیگری که در عملکرد و کارایی یک وب سایت  تاثیر دارد، سیستم عامل مورد استفاده و فایل سیستم مورد استفاده در سرور می باشد. در بررسی های انجام شده، سیستم عامل لینوکس به همراه فایل سیستم EXT4  مدیریت و نظارت بهتری بر روی جریان های ورودی و خروجی دارد و عملکرد سیستم عامل ویندوز با فایل سیستم NTFS، عملکرد ضعیف تری را نسبت به لینوکس دارد. بنابراین عملکردی که یک سایت PHP بر روی سرور راه اندازی شده با لینوکس دارد به مراتب بهتر از وب سایت  مشابه نوشته شده با زبان ASP.Net بر روی سیستم عامل ویندوز خواهد بود.

در نتیجه برنده این قسمت، زبان برنامه نویسی PHP خواهد بود.

پارامتر چهارم: پشتیبانی

PHP یک زبان برنامه نویسی متن باز می باشد که به توسعه دهندگان این امکان را می دهد تا تغییرات مورد نظر را بر روی هسته زبان، اعمال کنند و در کنار آن، امکانات مورد نظر را به آن اضافه کنند که همین باعث می شد تا امکانات بهتر و مناسب تر، سریع به ان اضافه شود.

در کنار زبان PHP که یک زبان متن باز می باشد، زبان ASP.Net، از محصولات شرکت ماکروسافت می باشد و هر چقدر هم که فعالیت هایی توسط کاربران دیگر انجام شود، تا زمانی که شرکت ماکروسافت تصمیم بر بروزرسانی و ارائه نسخه جدید نگیرد، تمام این تلاش ها بی فایده خواهد بود.

در این قسمت هم، برنده زبان برنامه نویسی PHP خواهد بود.

پارامتر های پنجم: ابزار ها و ویرایشگر ها

بیشتر توسعه دهندگان زبان PHP از ویرایشگر هایی مانند Notepad++ و یا Sublime Text و ابزار های مشابه استفاده می کنند که برای کدنویسی به زبان PHP، ابزار های کاملی هستند. هر چدن در نرم افزار های پیشرفته ای مانند Dreamweaver و یا Eclipse نیز می توانید به این زبان، برنامه نویسی کنید.

در کنار زبان PHP، زبان ASP.Net نیز دارای ویرایشگر های زیادی می باشد اما محبوب ترین و پر استفاده ترین ویرایشگر، نرم افزار Visual Studio می باشد. هر امکانی که در نرم افزار های ویرایشگر PHP وجود دارد، به صورت مشابه نیز در ویژوال استادیو در درسترس است.

در این قسمت، هر دو زبان PHP و ASP.Net، مساوی هستند.

پارامتر ششم: راحتی در یادگیری

اکثر وب سایت  های پیاده سازی شده با زبان ASP.Net از زبان برنامه نویسی سی شارپ استفاده می کنند که زبان سی شارپ، از مشتقات زبان C می باشد و در کنار آن، زبان PHP نیز در همین حالت است. اما از آنجایی که PHP ارتباط بیشتری به زبان C دارد و دستورات آن به دستورات زبان C نزدیک تر است، یادگیری آن به مراتب راحت تر از یادگیری توابع کتابخانه و دستورات ارائه شده برای زبان سی شارپ می باشد.

در برنامه نویسی به زبان ASP.NET، شما علاوه بر نیاز به دانستن و اشنایی با دستورات زبان ASP.Net نیاز است تا با دستورات زبان سی شارپ و یا ویزوال بیسیک نیز آشنایی کامل داشته باشید. که این برای افراد مبتدی، سخت است و کمی یادگیری را برای کاربران مبتدی سخت می کند.

برنده این قسمت نیز، زبان برنامه نویسی PHP می باشد.

نتیجه گیری و جمع بندی

در بالا، مهمترین پارامتر های مورد نظر در انتخاب یک زبان برنامه نویسی مطرح شدند و مقایسه بین هر دو زبان انجام شد. هر امکانی که زبان ASP.Net در اختیار شما قرار دهد، زبان PHP به مراتب بهتر آن کار را برای شما انجام می دهد آن هم به صورت رایگان.

در بازار کار ایران نیز، درخواست های مبنی بر برنامه نویس PHP به مراتب بیشتر از برنامه نویس ASP.Net می باشد که خود دلیل دیگری بر اهمیت یادگیری زبان PHP می باشد.

این مقاله توسط هیات تحریریه فرادرس، برای انتشار در وب‌سایت زوم تک تهیه شده است. بخش مهمی از دو هزار ساعت آموزش ویدئویی ارائه شده در فرادرس، آموزش برنامه نویسی و طراحی وب سایت، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و داده کاوی اختصاص دارد و منبعی بسیار مهم، برای دانشجویان فنی و مهندسی به شمار می‌آید.

به این پست امتیاز بدید

نظرات در مورد : مقایسه زبان برنامه نویسی PHP و ASP.Net

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *